Συχνές Ερωτήσεις

Είμαι έμπορος και θα ήθελα να αγοράσω μαγιά. Με ποιον πρέπει να επικοινωνήσω;

Πρώτα απ’ όλα, ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για τα προϊόντα Lesaffre!

Ότι κι αν θέλετε μαγιά, ενισχυτικά γεύσης, βελτιωτικά άρτου ή μίγματα και blends, παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα «Επικοινωνήστε μαζί μας» και δώστε μας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Το αίτημα σας θα σταλεί στο αρμόδιο τμήμα και θα σας απαντήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

 

Είμαι καταναλωτής. Μπορείτε να μου στείλετε υλικό σχετικά με τη Lesaffre, η διαφημιστικά (στυλό, μπλουζάκια, μολύβια, σημειωματάρια κλπ.) ή δείγματα από τα προϊόντα σας;

Η Lesaffre απευθύνεται κυρίως σε εταιρικούς πελάτες. Κατά συνέπεια, δεν στέλνουμε δείγματα, υλικά ή διαφημιστικό υλικό.

 

Μπορώ να καταψύξω τη φρέσκια μου μαγιά;

Η φρέσκια μαγιά αρτοποιίας διατηρείται καλά στην κατάψυξη και συγκρατεί ακόμη τα επίπεδα απόδοσης της μετά από ένα χρόνο στους -18ο C, σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αποψυχθεί στο ψυγείο και να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 24 ώρες.

 

Δεν μπορώ να καταναλώσω γλουτένη για λόγους υγείας. Η φρέσκια μαγιά είναι κατάλληλη για μένα;

Η μαγιά εκ φύσεως δεν περιέχει γλουτένη. Πάντως, θα πρέπει να ελέγξεις τα άλλα συστατικά της συνταγής σου όπως το αλεύρι. Τα καταστήματα συχνά πουλάνε ποικιλίες αλεύρου χωρίς γλουτένη όπως καλαμποκάλευρο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ψωμιού.

 

Ποιο είναι το ρίσκο για αλλεργίες όταν χρησιμοποιώ μαγιά αρτοποιίας;

Παρακαλώ κοιτάξτε τον παρακάτω πίνακα που δείχνει τα κυριότερα αλλεργιογόνα και πληροφορίες σχετικά με την παρουσία τους (ή όχι) στη μαγιά.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ Υπάρχουν στη μαγιά;
Βασικές ουσίες ή παράγωγα NAI OXI
Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, βρόμη, ζεα, kamut ή υβριδικές ποικιλίες) και προϊόντα που βασίζοντα στα δημητριακά Χ
Θαλασσινά και προϊόντα που βασίζονται στα θαλασσινά
Αυγά και προϊόντα που βασίζονται σε αυγά Χ
Ψάρια και προϊόντα που βασίζονται σε ψάρια Χ
Φιστίκια και προϊόντα που βασίζονται σε φιστίκια Χ
Σόγια και προϊόντα που βασίζονται σε σόγια Χ
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης) Χ
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κασίους, πεκάν, φιστίκι Βραζιλίας, φιστίκια Αιγίνης, μακαντέμια, καρύδια Queensland) και προϊόντα που βασίζονται σε αυτά Χ
Σέλινο και προϊόντα που βασίζονται στο σέλινο Χ
Μουστάρδα και προϊόντα που βασίζονται σε μουστάρδα Χ
Σπόροι σησαμιού και προϊόντα που βασίζονται σε σπόρους σησαμιού Χ
Διοξείδιο του θείου και θειώδη > 10mg/kg Χ

 

Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φρέσκια μαγιά όταν αναμιγνύεται;

Με το χέρι

 • Ζύγισε την ποσότητα της φρέσκιας μαγιάς που αναφέρει η συνταγή σου,
 • Θρυμμάτισε τη φρέσκια μαγιά απευθείας στο αλεύρι,
 • Ανάμειξη: ξεκίνησε να ζυμώνεις με το χέρι και τελείωσε χρησιμοποιώντας τον πλάστη. Τύλιξε τη ζύμη σου σε ένα κομμάτι περίπου 50 εκ. μήκος και 15 εκ. πλάτος. Δίπλωσε τις άκρες (πάνω και κάτω) εσωτερικά προς τα μέσα. Στρίψε το κομμάτι της ζύμης σου ¼ της στροφής και επανέλαβε αυτή τη λειτουργία περίπου 10 φορές.

Χρησιμοποιώντας μίξερ

 • Ζύγισε την ποσότητα της φρέσκιας μαγιάς που αναφέρει η συνταγή σου,
 • Θρυμμάτισε τη φρέσκια μαγιά απευθείας στο αλεύρι,
 • Ανάμειξη: ανάμιξε για 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και ακολούθως 5 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα (δείκτης ταχύτητας Νο. 2) για να έχεις μία συμπαγή ζύμη.

Χρησιμοποιώντας αρτοπαρασκευαστή

 • Ζύγισε την ποσότητα της φρέσκιας μαγιάς που αναφέρει η συνταγή σου,
 • Διάλυσε τη φρέσκια μαγιά με λίγο γάλα ή χλιαρό νερό, o Ρίξτε το μίγμα που θα προκύψει στο αλεύρι,
 • Ανάμειξη: επέλεξε το πρόγραμμα και ακολούθησε τα βήματα στις οδηγίες χρήσης.

Πότε ανακαλύφθηκε η μαγιά;

Το ψωμί που καταναλώνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μια μακράς κληρονομιάς που πάει πίσω στο χρόνο τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Αυτό ακολούθησε η ανακάλυψη της διαδικασίας για τη διόγκωση της ζύμης, η οποία ήταν ανεξήγητη εκείνα τα χρόνια. Πολλοί πολιτισμοί συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, των Εβραίων, των Ελλήνων και αργότερα των Γαλατών και των κατοίκων της Ιβηρικής είχαν κατακτήσει την τεχνική του να φτιάχνουν τρόφιμα με τη διαδικασία της ζύμωσης. Το ψωμί, το κρασί και η μπύρα όλα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας εμπειρικές διαδικασίες, ακόμη και αν αυτές οι διαδικασίες ήταν ανεξήγητες την εποχή εκείνη.

Ήταν τελικά τον 19ο αιώνα όταν η επιστημονική πρόοδος τελικά ανακάλυψε τα μυστικά της μαγιάς. Ήταν ο Γάλλος χημικός Louis Pasteur ο οποίος μεταξύ 1857 και 1863 απέδειξε ότι η ζύμωση προκαλείται από ζωντανούς μικροοργανισμούς. Αυτές οι φυσικές προσμείξεις που βρέθηκαν στα σιτηρά και στα φρούτα ταυτοποιήθηκαν σαν μικροσκοπικοί μύκητες γνωστοί σαν ζαχαρομύκητας cerevisiae.

Πάντως, η βιομηχανία της μαγιάς ουσιαστικά ξεκίνησε τη ζωή της στην Αυστρία το 1846, με την διαδικασία Mautner, ακολούθησε η Μ. Βρετανία το 1886 με το συνεχή αερισμό του μέσου της καλλιέργειας. Μεγάλη πρόοδος επιτεύχθηκε στην Δανία και Γερμανία μεταξύ 1910 και 1920 με την σταδιακή διαδικασία προσθήκης ζάχαρης παρουσία οξυγόνου.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, 2,5 εκατομμύρια τόνοι μαγιάς αρτοποιίας παράγονται παγκόσμια κάθε χρόνο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής μικροοργανισμών, χάρη στην τεράστια τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο που επιτεύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από αυτή τη βιομηχανία. Χάρη σε αυτή την καινοτόμα πρόοδο, επωφελήθηκαν όλες οι βιομηχανίες ζύμωσης στον βιοτεχνολογικό τομέα συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενζύμων, αμινοξέων, βιταμινών ή θεραπευτικών ουσιών όπως ορμόνες, αντιβιοτικά και εμβόλια, κλπ.

Για να μάθεις περισσότερα για τη μαγιά, επισκέψου την ιστοσελίδα www.exploreyeast.com

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μαγιάς αρτοποιίας και του μπέικιν πάουντερ γνωστού σαν «χημική μαγιά»;

Η μαγιά αρτοποιίας είναι ένα ζωντανό προϊόν. Τα κύτταρά της έχουν την δυνατότητα να μετασχηματίζουν τη ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο αλεύρι σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Είναι το διοξείδιο του άνθρακα που κάνει τη ζύμη σας να φουσκώνει.

Το μπέικιν πάουντερ ή χημική μαγιά αποτελείται από ορυκτά άλατα και διττανθρακικό άλας, αντί από τα ζωντανά κύτταρα που βρίσκουμε στη μαγιά. Αντιδρά χημικά όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Το μπεικιν πάουντερ είναι κατάλληλο για την σπογγώδη ζύμη του κέικ αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνταγές για ψωμί, πίτσα ή μπριός όπου η μαγιά αρτοποιίας είναι ιδανική.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μαγιάς αρτοποιίας και μαγιάς μπύρας;

Η φρέσκια μαγιά είναι η μαγιά αρτοποιίας. Οι μικροοργανισμοί που περιλαμβάνει είναι εξειδικευμένοι για την παραγωγή ψωμιών και αρτοσκευασμάτων κλπ.. Είναι διαφορετικοί από αυτούς που χρειάζονται για την παραγωγή μπύρας ή κρασιού, και η μαγιά που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτών αναφέρεται ως μαγιά μπύρας ή μαγιά οινοποίησης.

 

Ποια είναι η διαφορά φρέσκιας μαγιάς και ξηρής στιγμιαίας μαγιάς;

Η φρέσκια μαγιά περιέχει νερό. Προσφέρεται στην αγορά σε μπλοκ λευκής πάστας, και μπορεί εύκολα να θρυμματιστεί. Πρέπει να αποθηκεύεται σε ψυγείο σε θερμοκρασία μεταξύ 0ο και 10ο C.

Η ξηρή στιγμιαία μαγιά είναι φρέσκια μαγιά η οποία έχει αποξηρανθεί και προσφέρεται στην αγορά σε μορφή κόκκων σε σακουλάκια βάρους 5 και 11γρ, αυτό το είδος μαγιάς μπορεί να αποθηκευτεί έως και δύο χρόνια.

Υπάρχει και η αποκαλούμενη ξηρή μαγιά με ενυδάτωση. Αυτό το είδος μαγιάς είναι λίγο πιο σύνθετο στο να χρησιμοποιηθεί γιατί πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό (ή γάλα) πριν το προσθέσουμε στο αλεύρι.

Για να μάθεις περισσότερα για τη μαγιά, επισκέψου την ιστοσελίδα www.exploreyeast.com

 

Ποια είναι η «διαιτητική μαγιά»;

Η διαιτητική μαγιά είναι μια ποικιλία ζυμομύκητα που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Αυτή η διαδικασία κάνει δυνατή τη βελτίωση της πέψης της μαγιάς ενώ ταυτόχρονα διατηρεί:

 • Τις πρωτεΐνες, πλούσια σε ζωτικής σημασίας αμινοξέα,
 • Τις βιταμίνες, ειδικά αυτές που ανήκουν στην ομάδα Β,
 • Τα μεταλλικά στοιχεία πλούσια σε φώσφορο και ποτάσιο, o Σάκχαρα.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία αυτή καταστρέφει τα ζυμωτικά χαρακτηριστικά της μαγιάς. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ψωμιού. Η ξηρή διαιτητική μαγιά είναι μια ισορροπημένη τροφή.

Πωλείται στα καταστήματα διαιτητικών τροφίμων.

 

end faq

 
©Copyright Lesaffre Hellas - Οικονομικά στοιχεία